Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mollyin pláč

 

Anglický originál Molly´s Lament napsala Lone Butterfly a najdete ho na http://www.fanfiction.net/s/3011080/1/Mollys_Lament.
Přeloženo se souhlasem autorky.

molly03_hp2.jpg

Čas od času, možná jen tak třikrát či čtyřikrát do roka se zamykala v ložnici a plakala. Bylo to snazší, když Ginny odešla do Bradavic, a těžší během letních prázdnin.

Každý vždycky předpokládal, že je zkrátka příliš přísná, když se na Ginny obořila kvůli tomu, že má vážný vztah. Její synové si z ní dělali legraci, když ji kárala a nabádala ji, aby počkala se sexem, dokud nebude trochu starší.

Opravdu svoje děti milovala. Všechny.

William se oženil s krásnou Francouzkou. Měl solidní práci, po boku dobrou čarodějku a před sebou úžasný život. Nebude se muset protloukat jako ona a otec.

Charlie žil jako starý mládenec. Bezstarostně a nezávisle trávil svoje dny s draky, které obdivoval. Jeho práce pro Řád z něj udělala toho nejžádanější svobodného mládence v rodině.

Percy. Milovala Percyho, i když ukázal rodině záda. Dotáhl to na ministerstvu daleko, možná ještě dál než její manžel. A nakonec se chtěl vrátit domů.

Fred a George, z nichž George byl ten klidnější. Zuřila, když nedokončili školu, ale věděla líp než kdokoli jiný, jak moc se nadřeli v následujících letech. Kratochvilné kouzelnické kejkle měly už jméno. Ne, nic jim nechybělo.

Ronald, její nejsladší, nejmladší bezbranný synáček. Náhodné setkání ve vlaku mu přineslo život, o jakém snil. Stal se nejlepším přítelem Chlapce, který přežil, a zasnoubil se s tou nejchytřejší čarodějkou, která kdy opustila Bradavice. Mramorová socha tria měla být slavnostně odhalena příští rok, při prvnímu výročí porážky Toho, jež nesmíme jmenovat. Ron hrál profesionálně famfrpál a Hermiona pracovala ve výzkumu. Ano, jejich budoucnost byla v bezpečí.

A nakonec její děťátko Ginevra. Tak dlouho čekala na holčičku. Hnědé oči, dlouhé zrzavé vlasy a nos jako knoflík. Bylo těžké uvěřit, že z miminka, které chovala v náručí, vyrostla krásná, skvělá žena, která bude tento rok končit školu už jako snoubenka jejich Hrdiny, pana Harryho Pottera.

Harry a Ginny nesnášeli její „řeči“ o tom, že by měli se svatbou počkat. Dokonce i Artur za ní přišel a tvrdil, že je tlačí do toho, aby utekli, protože na ně naléhá, aby tak nechvátali.

Proč ji nechápou? Proč ji nikdo nechápe?

Mohla pracovat jako odklínač nebo na ministerstvu! Při OVCích dostala sedmkrát nad očekávání a byla prefekt! ONA by mohla dělat všechny ty věci, co dělají její děti, a zvládla by je. Ale nedělala. Jediná noc, jediný večer, kdy si myslela, že je dospělá a může zvládat dospělé city a dospělé činy, jeden jediný moment jí změnil celý život.

Bill se narodil osm měsíců po svatbě a byl maličký a hubeňoučký. Bylo snadné všechny přesvědčit, že se narodil předčasně.

„Molly a Artur jsou tak zamilovaní. Je tak romantické, že utekli a nechali se ředitelem oddat.“

„Molly Weasleyová je vždycky tady, připravená vařit pro členy Řádu a starat se o nemocné.“

„Je to úžasná matka, tolik dětí a tolik lásky.“

Pět prefektů, dva primusové a jedna primuska. A ona žila v nich. A opravdu je milovala.

Ale bylo skutečně tak špatné přát si, aby mohla žít svůj vlastní život? Předtím, než žila pro ně? Bylo tak špatné chtít říct Ginny pravdu o tom, proč chce, aby její holčička počkala? Říct jí, aby naplnila své sny a poskytla si dostatek času, aby mohla naplno vychutnat manželství i kariéru?

Bylo špatné být zklamaná a naříkat pro život, který neměla? Nezabývala se tím. Nechtěla ze své situace vinit svoje děti. Snažila se nezazlívat jim jejich svobodu.

Nežárlila na svoji dceru. Jen pro ni chtěla trochu víc. Víc, než měla ona sama.

Třikrát nebo čtyřikrát za rok za sebou zamkla dveře ložnice. A rozplakala se.

 

* Konec *

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(M.G., 5. 11. 2011 10:46)

Doslova zadna bomba, ale souhlasim s teriisek- taky me nikdy nenapadlo nad tim takhle premyslet. Vsichni bereme Molly jako ustaranou matku, ktera cely svuj volny cas venuje rodine. A nikoho zatim nenapadlo, zda to vlastne dela dobrovolne. Moc hezke, diky!;-)

Re: ...

(Jacomo, 16. 11. 2011 12:04)

Přesně. Koho napadne, že i naše matky byly někdy mladé dívky s hlavou plnou snů?

...

(teriisek, 27. 9. 2011 1:14)

Nikdy mě nenapadlo podívat se na Weasleyovic rodinu z téhle stránky. Moc děkuju za tak neotřelý pohled, hodně nutí k zamyšlení...

Re: ...

(Jacomo, 3. 10. 2011 13:32)

Jo, souhlasím, je to trochu pecka...

..

(zuzule, 7. 9. 2011 21:32)

Zvláštní, až teď sem si uvědomila, proč mamka nechce, abych dělala jí v práci pomocníka... Opravdu povídka na zamyšlení. Díky!

Re: ..

(Jacomo, 8. 9. 2011 13:43)

Není zač. Miluju celou Weasleyovic rodinu, takže povídky o nich jsou odměnou sami o sobě.