Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mysl a srdce

Překlad 24. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
http://www.fanfiction.net/s/3450735/24/Unexpected

 


Milý Severusi,

teď už tomu rozumím lépe. Muselo být opravdu bolestné ztratit přítelkyni kvůli Vašemu nepříteli jen proto, že jste se ji snažil před ním chránit.

Ale něco tam stále nepasuje. Prosím, nechápejte mě špatně, netroufám si domýšlet, že rozumím Vašemu životu lépe než vy. Vše, co vím, je, že někdy lidé říkají věci, které tak nemyslí nebo kterých později litují, a myslím, že možná nikdo z nás není zvlášť dobrý ve vidění do srdcí ostatních lidí, zvlášť lidí, které nemá rád. (Koneckonců vím, že jste nikdy neviděl do Harryho.)

Možná jen chci věřit, že Harry měl dva dobré předky (protože Dursleyovi byli neuvěřitelně hnusní), ale jste si opravdu jistý, že se Harryho otec ani trochu nestaral o Váš život? Říkáte, že Vaše přítelkyně ho milovala. Mohla být tak povrchní nebo tak lehkovážná, že by se zamilovala do někoho tak nízkého? Myslíte si, že měla takovou mysl a srdce?

Když to vezmu podle sebe, vzpomínám si, jak se Draco po celý náš druhý ročník vyžíval v útocích baziliška a radostně mi sděloval „Jste na řadě, mudlovští šmejdi!“ I po Cedricově smrti měl škodolibou radost ze stavu „nejdřív mudlovští šmejdi a pak ti, co je milují“ a domnívám se, že to tak skutečně myslel. Nenáviděl nás. Ale když přišel ten klíčový poslední rok, snažil se nás chránit. Nikdy bych to od něj nečekala.

Hermiona             

PS: Také už vyhlížím neděli. Možná bychom mohli zajít na večeři?

PPS: Rozuměla jsem Vašemu dopisu správně? Máte na mysli, že přátelé profesora Lupina mu mohli kvůli zábavě způsobit bolest a on by pak byl zrovna takovou obětí jako Vy? Snažil jste se chránit jeho?

Ach, musel to být šok, celý ten čas skrývat jeho tajemství, slyšet ho, jak nám říká, jací to byli skvělí přátelé, kteří ho udělali šťastnějším, než kdy byl. Proto jste byl onu noc tak rozzlobený? (Ale stejně, není pojmenování „jejich vlkodlačí mazlíček“ trochu moc?)

* * *


Předpokládám, že víte o vlkodlacích všeobecně a zvlášť o Lupinovi víc než já. Nazývám ho jejich vlkodlačí mazlíček, protože s ním tak jednali a on se tak choval. Občas jsem uvažoval nad tím, jestli zachovávali jeho tajemství kvůli němu nebo jestli povědomí samo bylo tím, co způsobilo, že se spolčili v tom, o čem on věděl, že je špatné. Představoval velmi nevhodnou osobu na post prefekta.

Tu noc, kdy Vás téměř pokousal, odhalil víc než jen vědomou spoluúčast svého mladého já. Což bylo úplně stejně sobecké a nedbalé, jako když celý rok trestuhodně tajil povědomost o Blackově možném způsobu vniknutí do Bradavic nebo Vás tři bezohledně vystavil nebezpečí tím, že mě nutil mlčet až do konce.

Nikdy bych nemohl Lily pomlouvat a označovat ji za povrchní nebo lehkovážnou. Byla klamána, ale nemůžu ji z toho vinit. Proč by měla být vnímavější než ředitel? Říká se, že láska je slepá.

Bohužel nebudu moct dorazit tak brzy, takže se setkáme ve čtvrt na osm před divadlem. Možná bychom mohli povečeřet později.

S.             
 

 

další kapitola

 

Poznámka autorky:

Při psaní předchozí kapitoly mě napadlo, že pokud Lupinovo tajemství trvalo i po jeho absolventském roce, nemohl to Snape říct nikomu jinému kromě Lily. To vyvolává myšlenku, že zachoval tajemství ještě před „měl od Brumbála zakázáno komukoliv to říct“. Tato kapitola je můj pokus o porozumění důvodů, které k tomu vedly.

Věta „snažil se nás chránit“ se vztahuje k Dracově změně stran v tomto příběhu, ale může se také týkat jedné nebo dvou situací v 7. díle, kdy Draco jednal dvojace a vypadalo to, že chrání trio před ostatními.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Emka, 8. 12. 2010 15:16)

Hermiona mu to napísala pekne, nemal záujem poznať Harryho, pretože nenávidel jeho otca. Je to pochopiteľné, aj keď nie celkom správne. Harry bol tak isto nepríjemný k nemu tak si nemali čo vyčítať, ale Severus bol dospelý. Mohol by ho ignorovať, ale to by mu Albus nesmel nanútiť jeho ochranu.
Hermiona prirovnávala Jamesa k Dracovi? Draco im ale nikomu neubližoval, bol namyslený a odporný, ale nepamätám si, že by niekoho šikanoval. Vlastne ublížil, ale až keď dostal úlohu od Voldemorta. No nevadí, toto nie je až tak podstatné, ako to, že sa chystá večera a spoločná kultúra :D Teším sa a ďakujem za obe kapitoly.

Re: ...

(Jacomo, 8. 12. 2010 17:45)

Je úžasné číst vaše reakce - úžasné, jak povídka dokáže vyvolávat úvahy a podněcovat k přemýšlení o tom, co se původně zdálo naprosto jasné. Odhaduji, že málokdo z nás se takhle zamýšlí na klasickou knížkou, filmem nebo divadlem, a tady jsem schopni vzrušeně debatovat o jednom "drobném" incidentu několik kapitol. Kdyby ff nedokázala nic jiného, tak jen kvůli tomuhle stojí za to ji psát a překládat!
I já děkuju.

:)

(teriisek, 8. 12. 2010 12:31)

To hledání vysvětlení, snaha proniknout pod povrch a pochopit, to je naprosto dokonalé a moc mě baví to číst. Ale lhala bych, kdybych tvrdila, že na osobní setkání se netěším:D Těším - moc.
Děkuju!

Re: :)

(Jacomo, 8. 12. 2010 17:39)

Co takhle osobní setkání spolu s rozhovorem na téma otázek z minulosti? Uspokojí tě to dostatečně ;-)

....

(Zuzana, 6. 12. 2010 19:19)

"Mohla být tak povrchní nebo tak lehkovážná, že by zamilovala do někoho tak nízkého?" To mi vŕtalo v hlave od vtedy ako som sa dozvedela o Severusovej spomienke.Nechápala som ako sa mohla zamilovať do chalana, ktorý šikanoval spolužiaka. Stačí vysvetlenie "láska je slepá?" Neviem. ani teraz to nechápem. Tak a večera bude po balete? Už aby to bolo. Listy sú krásne, ale potešilo by ma aj osobné stretnutie :) Ďakujem za Mikulášsku nádielku, veľmi ma potešila, ešte viac ako gumené medvedíky, ktoré milujem (dostala som tri balíčky) :)

Re: ....

(Jacomo, 6. 12. 2010 22:21)

V jedné knize říká Sirius Harrymu - v šestnácti je každý idiot. James zřejmě později dospěl. A taky si myslím, že moc často Snapea před Lily nenapadal, ta vzpomínka v myslánce byla spíš výjimka, proto to bylo pro Severuse tak důležité.
Do čtvrtka vydrž a bude osobní setkání. Baleťáci už si připravujou cvičky :-)

děkuji za nadílku...

(wixie, 6. 12. 2010 12:28)

...já tedy musela být hodná :-D takové krásné kapitolky. Líbí se mi moc ten nápad s dopisy. Je z toho mile a po krůčkách patrné, jak se ti dva sbližují a Hermionka nám taje :-D Líbí se mi to i z toho praktického důvodu - člověk má více času rozmyslet si odpověď a tedy riziko, že by snad slovně ublížil neuváženým slovem je podstatně nižší.
A taky se mi moc líbí, jak se oba těší na neděli. Ti kdyby tak věděli, že my, čtenáři, se na ni těšíme snad ještě víc!
Moc děkuji za překlad a za nadílku :-)

Re: děkuji za nadílku...

(Jacomo, 6. 12. 2010 13:12)

I já děkuji za milý komentář. A těšit se můžeš i na čtvrtek, bude další kousek.

:)

(zuzule, 6. 12. 2010 11:14)

Huh, to by stálo za zamyšlení, všechny ty důvody...

Re: :)

(Jacomo, 6. 12. 2010 13:11)

Však se autorka zamýšlí co to dá :-) A my s ní.