Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poučit se a nechat být

Překlad 33. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
(originál viz http://www.fanfiction.net/s/3450735/33/Unexpected)

 

Oběd s Nevillem představoval vítanou přestávkou během celodenního nakupování dárků. Protože ho práce ve Vilerojských sklenících zcela pohlcovala a vyčerpávala, nesetkali se od toho dne, kdy ji viděl se Severusem. Opravdu to bylo jen před pěti měsíci?

„Proč se tak rozhlížíš kolem?“ zeptala se.

„Ehm, dneska se k nám Snape nepřipojí, že ne?“ ujišťoval se Neville.

Hermiona téměř upustila lžíci: „Proč by měl?“

„Ginny říkala, že jste prakticky zasnoubení,“ šťoural se Neville zamyšleně ve svém zmrzlinovém poháru se šťovíkovou příchutí.

„Jsme jen přátelé,“ řekla, otřela si růžovou rybízovou skvrnku z rukávu.

„To je to, co lidé obvykle říkají.“

A těm, co zapírají, nikdo nevěří, takže nemá cenu se ani snažit. Hermiona si povzdechla.

„Chystáš se mi říct, že jsem blázen? Jako všichni?“

Neville si nabral kousek zmrzliny a po chvíli další.

„Ty si myslíš, že jsi blázen?“ zeptal se.

Ušklíbla se: „Někdy o tom uvažuju.“ Například, když mi jeho oční víčka připadají lákavá. „Je tišší, než jsem čekala. Jemnější. Shovívavější. Mám ho moc ráda. Ale někdy si pořád připadám, jako bych hledala hrnec zlata uprostřed minového pole.“

Neville svraštil obočí: „Není pole to místo, kde mudlové obvykle hledají zlato?“

„Ne, zlato bývá v dole, tohle je pole. A minové pole je něco jako, ehm, stovky vybuchujících kotlíků zakopaných v zemi, takže je nemůžeš vidět a vyhnout se jim,“ řekla.

„Aha,“ narovnal opět čelo, „pak je logické, že ty bys objevila zlato a já bych způsobil výbuch.“

* * *

„Za celou dobu, co tě znám, jsi vypadal stejně zuboženě jako drak u Gringottů,“ pronesla Minerva. „Když se tě Pomona vyptávala, uhýbal jsi, ale všichni jsme si všimli rozdílu a těší nás to. Nemusíš mít strach mi to říct. Je to Hermionina zásluha, že máš teď příjemnější náladu?“

Severus uplácával šťouchané brambory zadní stranou vidličky. „To přímo ne. Jsme jen přátelé.“

„Tohle lidé obvykle říkají,“ podotkla Minerva a odkrojila si další kousek hovězího.

„Ona víc nechce,“ dodal.

Minerva ztuhla s nožem v ruce: „A co chceš ty?“

Načechral brambory a zase je uplácal. „Copak na tom záleží? Říkal jsem ti, že nepatřím k tomu druhu mužů, do kterých se zamilovávají puberťačky. Ani tak vnímavé jako Hermiona.“

„Pak tomu rozumím ještě míň.“

Trochu se usmál. Ale jen trochu. „Naučil jsem se nepodceňovat přátelství. Dodala mi odvahu, abych udělal to, co jsem měl udělat už dávno. Čelit minulosti, poučit se z ní a nechat ji být.“

Od nebelvírského stolu ho propalovaly hnědé oči.

„Přeju si, abych ho mohla na prázdniny proměnit v krocana a servírovat ho k obědu,“ řekla Ginny. „S pastiňákem.“

„Zacházíš trochu daleko“ namítl Colin. „Tvoje máma by zuřila.“

„Jen se na něj podívej. Culí se jak blbeček, protože se ho Hermiona nechce vzdát. A to jsem o tom všem napsala,“ postěžovala si Ginny. „Jenže ona vůbec nechce poslouchat argumenty.“

„Ty jsi napsala jejím rodičům?“ zeptal se vyděšeně Colin. „Zabije tě.“ Svoji chybu si uvědomil, když se Ginny zablýsklo v očích. Jsem pitomec. Samozřejmě, že na ně nepomyslela. Kdo z čistokrevných si někdy vzpomene na mudly?

„No, možná ne úplně všem,“ poznamenala Ginny.

 

Poznámka autorky:

Vilerojské skleníky byly zmíněny už dříve (v kapitole 9) jako důvod, proč nemohl Neville přijít na Hermioninu narozeninovou večeři.

Šťovík je bylina s výraznou chutí, v malém množství neškodná, ve velkém jedovatá. Wikipedie přirovnává její chuť ke kiwi nebo trpkým divokým jahodám. Dost neobvyklá volba pro zmrzlinovou příchuť, ale kouzelníci mají zdá se trochu zvláštní chutě :-P

Barva Ginniných očí – světle hnědá – je zmíněna v kánonu (HP a tajemná komnata, kapitola 3)

 

další kapitola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:)

(teriisek, 3. 1. 2011 12:19)

Rozhovor s Nevillem byl dokonalý, zajímavé, jak se ti kluci (Colin budiž výjimka, i když momentálně se zdá, že taky prozřel) překvapivě chovají jako dospělí, chápaví lidé a nechávají to na Hermioně, která je dost chytrá, aby věděla, co dělá, a ženské mají potřebu rýt... i když Minerva o něco příjemněji než Ginny. Té někdo brzy něco ošklivého provede, řekla bych. Jestli nepřestane, pochybuju, že pořád bude Hermionina kamarádka! Jo a miluju poslední Nevillovu větu! A mrzí mě, že jsme kvůli Ginny přišli o Minervinu odpověď na Severusova slova... Chjo, nádherná povídka, nádherný překlad - díky moc za něj:)

Re: :)

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:08)

Koukám, že Ginny je nepřítel číslo jedna :-)
Tu Nevillovu větu o výbuchu a zlatě taky miluju. V originále je ještě působivější, protože tam je použito slovo "mine", což je mina i důl, takže není divu, že ho to splete.
Minerva se ještě vyjádří, slovně i jinak.

Re: Re: :)

(teriisek, 6. 1. 2011 12:23)

Neřekla bych nepřítel, já spíš vím, jak já nenávidím, když se mi někdo takhle plete do života. A mám trochu strach, že by jim to mohla nějak fatálně zkomplikovat;) A s tím soupeřem (nebyla to reakce na mě, já vím, ale nemůžu si pomoct): myslím, že už se mnohokrát ukázalo, že právě onen "slabý" soupeř dosáhl svého na úkor ostatních, a ta povídka je prostě tak realistická, že se člověk bojí, co bude... obzvlášť, když je Severus takový, jaký je;)

Re: Re: Re: :)

(Jacomo, 7. 1. 2011 14:24)

To je přesně ono - je to realistický příběh. A tohle naše debatování a zamýšlení nad ním je další krásnou stránkou překládání - u vlastní povídky bych asi nezvládla mít takový nadhled a taky bych věděla, co bude dál, takže by to nebylo ono.
Díky moc za společné prožívání :-)

Giny......

(Ketty, 5. 1. 2011 21:27)

Pardon, ale ta Ginny je vážně kráva.........neskutečná, doufám, že ji Hermiona dá brzo pár facek, protože si je zaslouží. Ach jo, proč se v tom vrtvá, když může být Mia konečně trochu štastná.

Re: Giny......

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:21)

Přiznám se, že mě překvapuje, že se všichni shodnete na averzi vůči Ginny. Mně připadá zábavná. Takové to poskakování, vztekání a trucování, že někdo něco dělá jinak, než jí se líbí, je spíš úsměvné a překládám ho s chutí. Ona přece nemůže být pro Hermionu a Severuse žádný soupeř!

:-)

(Zuzana, 3. 1. 2011 17:58)

Od prvého stretnutia prešlo už 5 mesiacov a oni sa stihli na balete držať za ruku aj to a držal Severus a Hermiona si to musela rozmasírovávať celý zvyšok večera :D No ale máme tu už od Hermionky túžbu objímať a teraz už aj bozkávať pána profesora snáď zanedlho prejdeme aj k nejakému činu ak sa Ginny vysype niekde na schodisku a vykrúti si ten bonzácky krk. To je ale potvora, statočne mi lezie na nervy. Chudák Neville mal asi nočné mory zo spoločného posedenia so Snapom. A zase otázky na vzťah... Hermiona to vysvetlila krásne má ho veľmi rada a tie kotlíky a zlato :D Myslím, že sa k tomu zlatému pokladu dopracuje, snáď raz. Koľko kapitol plánuje autorka? Asi nás nechá vydusiť až po úplný koniec. Ale to ich zbližovanie sa je krásne. Len keby tá Ginny! Napíše Hermioniným rodičom ach dúfam, že sa naozaj potkne na tých schodoch. Prekvapila ma úprimnosť s akou sa Severus rozprával s Minervou. Bolo to pekné.
Ďakujem za kapitolu a ako vždy teším sa na ďalšiu.

Re: :-)

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:18)

Kdyby to stihli v pěti dnech a pěti kapitolách, co bychom si tady celých pět měsíců užívali? Moje publikování totiž trvá taky skoro tak dlouho :-)
A děkuji. Další kapitola bude příští pondělí.

...

(Suzanne, 3. 1. 2011 16:18)

Ginny mám jako postavu hrozně ráda, ale v téhle povídce bych ji poslala na to minové pole! Severusova věta o tom, že nepodceňuje sílu přátelství byla úžasná. Krásný překlad. Jen škoda, že takhle rychle nepřidává i autorka, ale ono to s Múzou není snadné:)

Re: ...

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:14)

Já když se podívám na data mých posledních aktualizací (kromě překladů), šla bych se zahrabat. Múza pryč, času málo, realita neobytná... Ach jo.
Děkuji za pochopení.

Juch

(GwenLoguir, 3. 1. 2011 14:08)

tá reakcia jej mamy potom bude veľmi milá ;-)
Len ma trochu trápi, že autorka stále nepridáva ďalšie kapitoly...

Re: Juch

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:12)

To mě taky trápí. Musím jí napsat, jakou tu má početnou skupinu nedočkavých fanoušků, snad jí to popostrčí.

:)

(zuzule, 3. 1. 2011 12:30)

Ginny by potřebovala ránu kladivem. Nedá si pokoj a nedá. Ale stejně jí to bude k ničemu. Hermiona má svou hlavu a její rodiče jsou snad rozumní a nechají si to vysvětlit. Díky!

Re: :)

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:10)

Reakce Hermioniných rodičů fakt stojí za to. Dočkáte se jí ve 38.kapitole.

...

(Emka, 3. 1. 2011 10:57)

Ginny je taká mrcha. Klebetnica jedna, čo tými rečami chce dosiahnuť? Určite má na pláne znova nejakú zlomyseľnosť v mene dobra. Neville chudák vyplašený stále pesimista? „ty bys objevila zlato a já bych způsobil výbuch.“
Minerva tiež nedá pokoj. Všetci riešia ich dvoch, to naozaj nemajú inú zábavu? Severus jej ale prekvapivo odpovedá úplne normálne. Žiadny sarkazmus.
Colin teda krásne poradil bláznivej Ginny, že si nedajú pokoj s tou starostlivosťou. Tak už len čakať na reakciu Hermioniných rodičov. Dúfam, že sú chápavejší a nechajú to na Hermionu. Ďakujem za všetky kapitoly.

Re: ...

(Jacomo, 6. 1. 2011 10:02)

To máš jako v reálu - okolí prostě rádo strká nos tam, kam nemá. Láska, tragédie, štěstí, smutek... Za okny jak na divadle. Líbí se mi, jak tohle všechno dokáže duj vidět a hlavně zachytit do slov. Vždyť vy tu Ginny pomalu nenávidíte na smrt ;-)

...

(wixie, 3. 1. 2011 9:38)

Myslím, že Ginny dřív zabiju já! Fakt už mi to její šťourání leze krkem. Ale úplně strašně moc moc moc! :-D
A Minerva mě pobavila. A Nevill svou dedukcí o výbuchu taky. A Collin je rozumnější než jsem čekala. A Ginny mě točííí!
Děkuji za překlad :)

Re: ...

(Jacomo, 6. 1. 2011 9:44)

Klíííd! :-) Však ona si s tím Hermiona poradí.
A taky děkuju.

...

(ell, 3. 1. 2011 12:08)

Ginny budiž prokleta :D Myslím, že jí to Hermiona brzy vytmaví, jestli nepřestane strkat ten svůj pihovatý nos do cizích záležitostí!